- ANA SAYFA
- Laborant ve Veteriner Sağlık Programı
Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2021
Gösterim: 6317
Laborant ve Veteriner Sağlık Programı
Bölüm Başkanı: Prof.Dr. Mikail ARSLAN
Laborant ve Veteriner Sağlık Programı Öğretim Elemanları
Prof.Dr. Mikail ARSLAN
Dr.Öğr.Üyesi Derya BABACAN
Öğr.Gör. Ali DEĞİRMENCİOĞLU
Ülkemiz hayvancılığı, diğer alanlarda görülen gelişmelere paralel olarak hızlı bir gelişme göstermekte ve dolayısıyla geleneksel ve ilkel yetiştiricilik ünitelerinin yerini daha büyük kapasiteli, modern hayvancılık üniteleri almaktadır. Büyük bas hayvancılıkta çok sayıda Bilgisayar sistemli çiftlikler kurulurken, kanatlı hayvan sektöründe de entegre olmuş kuruluşlar yaygın teknik ve saha hizmetlerine ağırlık vermektedirler. Yine kültürel gelişimin sonucu ev ve hobi hayvanlarının (pet hayvanları) sayısı da hızla çoğalmakta ve Veteriner Hekim kliniklerinde ve köpek - kedi pansiyon, eğitim ve yetiştirme ünitelerinde teknik eleman gereksinimi artmaktadır. Bütün bunların yanı sıra yem fabrikalarının da giderek bilimsel ve teknolojiye dayanan üretim biçimine geçmeleri yem sanayisinde de hem laboratuar hem de teknik saha elemanlarına duyulan gereksinmeyi artırmış ve bu elemanların sağlanması konusunda sıkıntı çekilir hale gelmiştir.
Balıkesir bölgesi tarım ve hayvancılık bakımından Türkiye’nin önde gelen illeri arasındadır. Đlin yerleşim yerinin İzmir ve İstanbul gibi büyük metropollere yakın olması nedeniyle hayvansal ürünler bol miktarda üretilip işlenmektedir. Özellikle Susurluk, Manyas ve Gönen ilçeleri hayvancılık bakımından oldukça önemli ilçelerdir. Son zamanlarda Avrupa Birliğine uyum süreci çerçevesinde işletmelerin yapısının iyileştirilmesi ve kapasitesinin arttırılması gerekliliği bu işletmelerde teknik elemanların çalıştırılma zorunluluğu getirmiştir. Ayrıca büyük çapta kurulan işletmelerin çoğunun artık değişik meslek gruplarından (Avukat, Doktor, Sanayici vb) oluşması da bu işletmelerde ara eleman olarak çalışacak anılan bölüm mezunu teknikerlere ihtiyacı artıracaktır.
Dgs’ye Girerek Laborant ve Veteriner Sağlık Mezunları Tercih Edebilecekleri Dgs Bölümleri
DGS aracılığıyla adaylar 2 yıllık bölümlerden 4 yıllık bölümlere geçiş hakkı kazanmaya çalışırlar ve 2 yıllık bir önlisans bölümü olan Laborant ve Veteriner Sağlık bölümünden mezun olan adaylarda bunu yapmak istediklerinde girebilecekleri belli bölümler vardır.
Laborant ve Veteriner Sağlık mezunu olarak adayların DGS ile geçiş yapabileceği, Laborant ve Veteriner Sağlık DGS bölümleri şunlardır:
ÖNLİSANS MEZUNİYET ALANI |
Tercih Yapılabilecek Lisans Programları |
Laborant ve Veteriner Sağlık |
Biyoloji |
Bunlara ek olarak Laborant ve Veteriner Sağlık bölümü mezunlarının Dikey Geçiş Sınavı (Dgs) İle Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, İktisat Fakültesi İle İşletme Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını; Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını; İstanbul Üniversitesi Açık Ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını Tercih Edebilecek Ön Lisans Programları (Programların 5. Yarıyılına Fark Dersleri Almadan Kayıt Yapılabilecektir) na DGS ile geçiş hakkı bulunmaktadır. Geçiş hakkı bulunan bölümler ise şöyle;
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
- İktisat
- Kamu Yönetimi
- Maliye
- Uluslararası İlişkiler
- İşletme
- Konaklama İşletmeciliği
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
- Laborant ve Veteriner Sağlık
Laborant ve Veteriner Sağlık bölümünden mezun olan adaylar bu bölümleri tercih edebilirler fakat bu tercihleri yapabilmek ve yerleşebilmek için de bazı şartları yerine getirmeleri gerekmektedir.
Laborant ve Veteriner Sağlık bölümünden mezun olarak bahsedilen bölümleri tercih etmek için eğer herhangi bir özel şart veya koşul yoksa adayların sadece tercih etmeyi düşündükleri bölümün tercih edilmesini sağlayan DGS puan türünden yeterli puanı alması gerekmektedir.