- ANA SAYFA
- Hakkımızda
Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2021
Gösterim: 654
Hakkımızda
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü Nedir?
Süt ve Ürünleri Teknolojisi, süt işleme, depolama, ayırma, homojenleştirme ve pastörize etme işlemlerini içerir. Bu işlemler aynı zamanda yoğurt, tereyağı ve peynir üretiminde de önemli bir rol oynayan akademik bir disiplindir.
Sıvı süt üretimi, işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili ilke ve uygulamaları kavrar. Sütün bileşenleri, temel süt işleme prensipleri (örn. Pompalama, pastörizasyon, ayırma), depolanması ve dağıtımı ve sütün güvenliği ve kalitesi incelenecektir.
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Süt ve Ürünleri Teknolojisi, üniversitede Meslek Yüksekokulu kapsamında eğitimi verilmekte olan 2 yıllık önlisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca TYT puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?
Üniversitede süt ve ürünleri teknolojisi üzerine eğitim almayı amaçlayan aday öğrenciler;
- Hijyen ve Sanitasyon,
- Laboratuvar Teknikleri,
- Süt İşletmelerinde Temel İlkeler,
- Hayvanları Besleme ve Süt,
- Süt Hayvanları Yetiştiriciliği,
- Çiğ Süt Analizleri,
- Süt Mikrobiyolojisi,
- Fermente Süt Ürünleri Teknolojisi,
- İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri Teknolojisi,
- Gıda Endüstrisi Makineleri,
- Peynir Teknolojisi,
- Paketleme Teknolojisi,
- Tereyağı Teknolojisi,
- Dondurma Teknolojisi,
- Özel Süt Ürünleri,
- Süt Tesisleri Kuruluş ve Organizasyonu,
- Yöresel Peynir Teknolojisi
Ve daha birçok dersten 4 yarıyıllık eğitim süresi boyunca sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Süt ve Teknolojisi Önlisans Diploması” elde etmeye hak kazanır.
2 yıllık önlisans diplomasını 4 yıllık lisans diplomasına tamamlamak isteyen mezunlar, Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’ndan elde edecekleri puan ile;
- Kimya,
- Gıda Mühendisliği,
- Beslenme ve Diyetetik,
- Gıda Teknolojisi,
- Süt Teknolojisi
Bölümlerine tamamlayabilirler.